До символіки капелюшків: для чого вони нам на нашу голову?




Кричали женщины: ура! И в воздух чепчики бросали...


   Якщо забути про те, що зараз частіше всього капелюшки носять аристократки, дружини послів, моделі на показах мод та ще деякі особи яких відносять до стилістичного підкласу фріків, то можна трішки пофантазувати, подумати і дійти до висновку для чого цей елемент гардеробу взагалі потрібен, що він означає для сучасної жінки і як її може змінити.

     



  Всі ми маємо голови. Більшість має на ній волосся. Ще більша більшість із свого волосся робить зачіску. Так це виглядає тепер. Раніше люди (говоритимемо в основному про жіномали голови, які обов’язко вінчалися головними уборами (капелюшками, очіпками, клошами, кичками, сороками, кокошниками, лірипипами і всяким іншим). Для чого жінці головний убір? Якщо він повністю закриває голову, то для того щоб ховати волосся. Адже волосся, то краса і прояв жіночності. Саме тому волосся одруженої жінки (у патріархальній традиції) міг бачити тільки її чоловік. Тому перша причина носіння головних уборів, це ознака належності своєму чоловікові і згоди показувати свою жіночу суть тільки йому. Однак, це лише хобот слона, тому сказати, що капелюшки, - це щось довге і те, чим набираюти воду не можна.

    Далі, є капелюшки, що лише кокетливо прикривають частину волосся, а то і вплітаються в них різними хитромудрими способами. Це вже зовсім інша історія. Обличчя тут розглядається, як центрована суть жінки, а головний убір – прикраса, як пелюстки квітки (квіткою, безумовно являється жінка в такому аксесуарі). А що таке квітка, як не геніталії рослини? Вона розповсюджує свої пахощі далеко, щоб комахи за кілька кілометрів знали, що ось тут і тут цвіте-росте така і така квітка, її вже час опилити. Жінка у такому капелюшку – це сигнал для комунікації, ймовірно між статевої, ймовірно для подальшої репродукції (однак остання ймовірність у житті скоріше набуває метафоричного флірту-гри). Ми намацали тулуб слона – він округлий і товстий. Але ще не весь.
    Той, хто бачив святого, бачив над ним потужний осяйни німб. Той, хто може бачити тонкі матерії, може бачити німб і корону й у решти людей. Більшість із нас відчуває їхню присутність і намагається їх відтворити у фізичному світі вінками, обручами, бантами, приколками, квітами, стрічками. Жінки, більш чутливі до цих тонких вібрацій і бажають їх привносити у свою дотичну реальність. Це вже, мабуть, бивні слона.
    Капелюшок найчастіше пологий, він вміщує у себе. Часто він символізує жіночі статеві органи. Про це можна не знати, але це відчувається несвідомо. Жінка у капелюшку – прикрита. Прикрита оголеність – таємниця, таємниця – цікавість, цікавість – жага відкриття.. Це, мабуть, десь вуха слона.. Але у цієї тварини ще так багато частин тіла, так що до теми символізму капелюшків у нашому житті ми ще часто повертатимемося.
Слідкуйте за випусками
Марина Куценко
мистецтвознавець, фотограф



Коментарі

  1. О! Цікаві спостереження! Ще є думка, що капелюшок, або інший головний убір у жінок затримує енергію, яка йде від землі, роблячи їх ще більш наповненими та загадковими...
    Дякуємо за публікацію! Чекаємо нових досліджень!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Квіти та бантики - це так жіночно!

Капелюшки з соломки сінамей для мами і донечки.

Вінок-корона "Осінній подих"